Mutlu Yıllar

Değerli üyelerimiz,

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. 2023 yılında Ülkemizde bizleri üzen çeşitli konular oldu. Bu konuların en önemlisi, en acısı ve hepimizi derinden üzeni hiç şüphesiz 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve civardaki 7 ilimizi de kapsayan iki büyük depremdir.

Söz konusu depremler neticesinde; aralarında Vakıfbanklı arkadaşlarımız ve kardeşlerimizin de bulunduğu toplam 50.783 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiş ve 107.204 vatandaşımızda yaralanmıştır. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımız ile 2023 yılında aramızdan ayrılan tüm Vakıfbanklı arkadaşlarımıza, kardeşlerimize; bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına; başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Depremin acılarını sarmak üzere harekete geçen kurumlar içerisinde Bankamız ön saflarda yer almış ve hepimizin bildiği üzere çalışanı ve emeklisiyle Vakıfbanklılara sahip çıkmıştır. Bankamızın bu güzel yaklaşımı hepimizi gururlandırarak Vakıfbanklı ruhunu bir kez daha yaşatmıştır.

Değerli üyelerimiz, 2023 yılı içerisinde de ekonomik kriz Ülkemizde artarak devam etti ve diğer tüm kesimlerde olduğu gibi sözkonusu krizden bizler de maalesef fazlasıyla etkilenmeye devam ettik.

Krizin etkilerini azaltmaya yönelik; Derneğimizin, Bankamızın ve Sandıklarımızın yoğun çalışma ve çabaları neticesinde; daha önceki birçok açıklamamızda da belirtildiği üzere; 2023 yılı içerisinde yıllık olarak yasal ödemeler(maaş vs.) dışında kişi başı 25’er bin liralık ilave imkan sağlanmıştır.

Bu imkanın 10’ar bin liralık bölümü (Bilindiği üzere Bankamızca 3 bölüm halinde toplamda 15’er bin lira promosyon ödenmiş olup, halen Ülkemizde en yüksek emekli promosyonu alan grup Bankamız emeklileri olarak bizleriz. Bu ödemenin 5’er bin liralık bölümü yasa gereği, kalan 10’ar bin liralık bölümü ise Bankamızın emeklilerimize jestidir.) Bankamızca 30 Ocak 2023 ve 29 Ekim 2023 tarihlerinde kişi başı 5’er bin lira olarak yapılan ilave promosyon ödemesi,

13’er bin liralık bölümü de, yaklaşık bir yıla yakın uzun uğraşılar neticesinde SGK’dan bir defaya mahsus olmak üzere Emekli Sandığımızca alınan izin doğrultusunda Sandık kaynaklarımızdan 20 Nisan 2023 arefe günü yapılan Sosyal Destek Ödemesi,(Söz konusu ödeme; yaklaşık 16, 5 milyon civarında olduğu bilinen Ülkemiz emeklileri içerisinde sadece ve sadece bizlere yani Vakıfbank emeklilerine yapılmıştır.)

Yaklaşık 2’şer bin liralık bölümü de ÖSGV’nın alt limitini bin lira olarak belirlediği 2’şer maaş tutarındaki Sosyal Yardım Ödemesidir.

Yukarıda ayrıntılı şekilde anlatılan 25’şer bin liralık ilave imkan sadece ve sadece biz Vakıfbank emeklilerine sağlanmıştır.

Bizlere bu imkanı sağlayan, başta Bankamız Genel Müdürü Sn. Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH bey olmak üzere, Sandıklarımız Yönetim Kurulu Başkanımıza, Sandıklarımız Yönetim Kurulu Üyelerine ve emeği geçen diğer tüm taraflara; Derneğimiz adına çok teşekkür ediyoruz.

Mevzuatın izin verdiği ve imkanların oluştuğu sürece bu türden ilave ödemelerin devam etmesini teminen; tüm taraflar nezdindeki girişimlerimize 2024 yılı içinde de yoğun şekilde devam edeceğiz.

Yukarıda anlatıldığı şekilde emeklisine 2023 yılı içerisinde Bankamız ve Sandıklarımız dışında ilave imkan sağlayan diğer tek kurum; çalışanı ve emeklisine; Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle yaklaşık 7 gram altın dağıtan Türkiye İş Bankası olup, onun sağladığı imkanın parasal karşılığı da 12.500.-lira civarında yani bizlere sağlananın yarısı seviyesindedir.

Değerli üyelerimiz,

Tabii ki bu imkanlar yeterli değildir. Gönlümüzden geçen ve her zaman dile getirdiğimiz ve Derneğimizin olmazsa olmazları arasında yer alan eski-yeni emekli maaşlarının düzeltilmesi ve ÖSGV’ın ödediği çok düşük adeta harçlık seviyesine inmiş olan maaşların; gelir ayağı ile meşhur 8. maddede yapılacak düzenleme ile birlikte belli bir zaman dilimi içerisinde makul hale gelmesidir.

Bu konulardaki çalışmalarımıza; ilgili taraflar nezdinde siz değerli üyelerimizden aldığımız destekle aralıksız devam ediyoruz ve 2024 yılı içerisinde özellikle ÖSGV konusunda somut gelişmeler sağlanacağına gönülden inanıyoruz.

Değerli üyelerimiz, Ekim 1985 tarihinden bugüne dim dik ayakta duran Derneğimiz, hepimize aittir. Lütfen bu bilinçte olalım ve Derneğimize hep birlikte sahip çıkalım. Üye sayımızı artırmak için hep birlikte çalışalım. Yarınlarımızın teminatının bir olmaktan geçtiğini ve bunun için de Derneğimize her zamankinden daha fazla sahip çıkılması gerektiğini ve artan üye sayımız ile birlikte daha güçlü olacağımızı hiçbir zaman unutmayalım.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda; 2024 yılının aileleriniz ve sevdiklerinizle birlikte hepinize; sağlık ve mutluluk getirmesini diler, hepinizin yeni yılını kutlarız.

Vakıflar Bankası Emeklileri Derneği